SKI AREÁL JEDLOVÁ
mimo provoz
Zobrazit na:

Na kole v okolí města Veselí nad Lužnicí

Veselí nad Lužnicí je místem, které mnozí cyklisté, ale i turisté a vodáci považují za výchozí bod pro jejich výletní cíle. Objevíte tu překvapivě tolik nádherných míst, že se sem budete rádi vracet i v dalších letech. Míří sem lidé z celé republiky a zřejmě nejlákavější jsou pro návštěvníky zdejší cyklostezky. Veselsko je jimi doslova protkáno a vybírat je skutečně z čeho. Dovolíme si touto cestou Vám nabídnout některé zajímavé trasy, které jistě stojí za shlédnutí.

Veselsko a ostatní oblasti Třeboňské pánve jsou krajinou rovinatou. Proto se sem vydávají hlavně nenároční cyklisté, senioři nebo rodiny s malými dětmi. Zdejší krajina Vás možná mile překvapí svou rozmanitostí. Střídají se tu potoky, říčky, řeky a rybníky s loukami a lesy, celá oblast je řídce zalidněná a samotné Třeboňsko je chráněnou oblastí, tak tu nečekejte žádné velké průmyslové podniky, nebo něco v tom smyslu.

První zajímavá trasa na cyklovýlet směřuje z Veselí nad Lužnicí po červené turistické značce do Třeboně. Nejedná se sice o klasickou cyklostezku, a právě proto zde potkáte cyklistů poměrně málo a budete mít více klidu při rozjímání nad zdejšími přírodními krásami. Cesta vede podél hrází rybníků Nadějské rybniční soustavy a budete určitě mile překvapeni, o jaký pěkný úsek pro cyklovýlet se jedná. Navštívíte rybníky Překvapil, Rod, Naděje, Láska, Víra, Potěšil, pokocháte se dvěma pískovými přesypy, můžete obdivovat krásu největšího našeho rybníka Rožmberk a město Třeboň není jistě třeba dlouze představovat.

Druhým tipem pro výlet je cyklostezka z Veselí směrem do Kardašovy Řečice, která směřuje k rybníku Holná s ostrůvkem Naxos, a toto místo byste si neměli nechat ujít, stezka pak pokračuje k zámku Jemčina, přes Starou Hlínu do obce Stříbřec. Před Vámi se otevře malebná krajina v okolí řeky Nežárky, kterou můžete obdivovat i podél cesty po zelené značce, kolem samoty Pávek a samoty Šticha. Navštívit můžete i nově, velmi zdařile rekonstruovaný zámek ve Stráži nad Nežárkou a vaši cestu zakončit kupříkladu u rybníka Hejtman v Chlumu u Třeboně. Působivá cyklostezka vede z Veselí nad Lužnicí přes Ponědrážku do Lomnice nad Lužnicí a obce Lišov, budete projíždět kolem hráze rybníka Dvořiště a můžete zamířit buď do Českých Budějovic, nebo k zámku Hluboká nad Vltavou. Z Veselí se můžete vydat i severozápadním směrem, do Soběslavi a následně do Bechyně. Z Bechyně lze popojet několik kilometrů do obce Stádlec a zde uvidíte unikátní řetězový most, který byl do těchto míst převezen v roce 1975, kdy mu hrozilo zaplavení nově vznikající Orlickou přehradou. Působivá cesta vede i na zříceninu hradu Choustník, k Chýnovské jeskyni a do Tábora. Lákadel je tu skutečně nepřeberné množství, takže pokud se do těchto míst chystáte, určitě neváhejte.

Čtěte také: Vydejte se do Veselí nad Lužnicí

WEBKAMERA

Předpověď počasí

Zítra
Čtvrtek 16.5.

°C
°C
Pátek
17.5.2024

°C
°C
Sobota
18.5.2024

°C
°C
Neděle
19.5.2024

°C
°C